BISTRA ON-LINE je službeni internet portal Općine Bistra

Login

Članovi

332 registered
Last: ZTZrinka
 

Arhiva datoteka

Audio datoteke
Video datoteke

Registracija

Svi novootvoreni korisnički računi koji nisu potvrđeni aktivacijskim linkom AUTOMATSKI SE BRIŠU nakon 7 dana.
Administrator
     
Zagreb
10°C
Zagreb 10°C | Dubrovnik °C | Losinj 15°C | Osijek 9°C | Pula 13°C | Rijeka 17°C | Split 16°C | Zadar 12°C

TV program

Novi red vožnje autobusa ZET-a
04.04.2011
7567Autobusi ZET-a na linijama 175 Zaprešić-Gornja Bistra, 176 Črnomerec-Gornja Bistra i 177 Črnomerec-Poljanica-Gornja Bistra od danas voze po novom redu vožnje, no kako se u redu vožnje radnim danom ništa nije mijenjalo putnicima će učinci promjena biti uočljivi  tek od subote i nedjelje.
 
 175 Zaprešić-Gornja Bistra
 176 Črnomerec-Gornja Bistra
 177 Črnomerec-Poljanica-Gornja Bistra
 
O razlozima korekcije reda vožnje pročitajte članak iz novog broja Glasa Bistre koji donosimo u cijelosti.

Nužne korekcije reda vožnje

Početkom ove godine Općina Bistra je od strane Zagrebačkog holdinga, Podružnica Zagrebački električni tramvaj, popularno ZET, primila novi ugovor za organizaciju javnog prijevoza na području općine. Novim ugovorom ZET traži povećanje subvencije koju plaća Općina Bistra za iznos od 1.100.000 kuna. Radi se o jednostavnoj ekonomskoj računici po kojoj vozila ZET-a godišnje na svim polascima na linijama 175, 176 i 177 u granicama Općine Bistra - dakle isključivo od Novaka do okretišta autobusa u Gornjoj Bistri - naprave više od 240.000 kilometara, što po cijeni vožnje od 18,94 kune po kilometru daje sveukupno iznos od približno 4.700.000 kuna.

60% putnika se ‘šverca’

Nakon primljenog ugovora načelnik je održao nekoliko sastanaka s vodstvom ZET-a, a općina je tijekom veljače organizirala brojanje putnika u svim danima i na svim linijama. Utvrđeno je da radnim danom autobus koristi oko 2.100 , subotom 1.000, a nedjeljom 300 putnika. Rezultati brojanja putnika pokazali su točno koje su linije ekonomski isplative, a koje nisu, među kojima ima i onih totalno neisplativih kao npr. nedjeljne linije kada se na pojedinoj liniji u autobusu vozi 5 ili 6 putnika. Rezultati brojanja putnika i usporedba s brojem svih vrsta prodanih karata su porazni i nedvojbeno potvrđuju da oko 60% putnika ne plaća kartu, odnosno ‘šverca’ se. Tražena je i pojačana kontrola od strane ZET-a koja je samo potvrdila ovu tvrdnju jer je već prvog mjeseca broj prodanih karata povećan za 40%.


Neophodne korekcije


U takvoj, za obje strane lošoj situaciji zajednički se prišlo korekciji reda vožnje autobusa ZET-a kako bi se izbjeglo povećanje godišnjeg iznosa subvencije koju plaća Općina Bistra, povećanje cijene karata na štetu korisnika prijevoza ili - u najgoroj situaciji - ukidanje ZET-ovog  javnog prijevoza.


Nova noćna linija Jarek-Gornja Bistra?

Izvršenim korekcijama voznog reda ne mijenja se ništa u pogledu broja i termina polazaka autobusa  radnim danom, dok će ubuduće subotom autobus voziti svakih 45 minuta, a nedjeljom svakih sat i pol. Noćne linije vikendom, za koje se obračunava puna kilometraža od Črnomerca do Gornje Bistre i koje su Općinu odišnje koštale 200.000 kuna, korekcijom reda vožnje su u potpunosti ukinute. Kako bi se i na-dalje osigurala mogućnost javnog prijevoza vikendom u ‘sitne’ sate razmatra se mogućnost uvođenja nove autobusne    linije koja bi povezivala Jarek s Gornjom Bistrom.


Novi vozni red ZET-a koji se primjenjuje od ponedjeljka 4. travnja 2011. godine donosimo na 18. i 19 stranici ovog broja časopisa.

U konačnici, navedenim korekcijama voznog reda uspjelo se- kroz smanjenje ukupne godišnje kilometraže - izbjeći naveden loše posljedice, a zadržati istu cijenu prijevoza i isti iznos godišnje subvencije od 1.800.000 kuna koju plaća općina.

U sveukupnoj postignutoj kvaliteti javnog prijevoza potrebno je napomenuti da pored izravne subvencije ZET-u  Općina Bistra iz svog proračuna subvencionira svaku đačku, studentsku, umirovljeničku i socijalnu kartu u iznosu od 50%.


Načelnik Općine Bistra i ovim putem apelira na sve korisnike javnog prijevoza da kupuju vozne karte jer će jedino na taj način biti moguće izbjeći povećanje cijena ZET-ovog prijevoza ili još veće reduciranje broja polazaka.

 
< Prethodni   Slijedeći >

Comments

U pravu ste, rečenica nije najbolje sročena. Ispravno je sljedeće:
Izvršenim korekcijama voznog reda minimalno se mijenjaju broj i termini polazaka autobusa radnim danom, dok će ubuduće subotom autobus voziti svakih 45 minuta, a nedjeljom svakih sat i pol.
Radnim danom je ukinuta linija broj 177 s polaskom iz Črnomerca u 22:20 jer je brojanjem utvrđeno da je koristi svega nekoliko putnika te polasci iz Donje bistre u 4:35 i7:20 jer su to polasci koji su i uvedeni samo zbog veze s linijama iz Jakovlja i Kraljevog vrha koje više ne prometuju.

Komentar je napisao/napisala Davorin Bažulić, Datum April 8, 2011 Vrijeme 12:25

Čitajući ovaj članak imam potrebu ispraviti vašu sljedeću tvrdnju: 'Izvršenim korekcijama voznog reda ne mijenja se ništa u pogledu broja i termina polazaka autobusa radnim danom...'?? Naime ta rečenica nije točna jer ako usporedite stari i novi vozni red primjetit ćete da Vam fale polasci u 04:35 i 07:20 iz Donje Bistre prema Črnomercu, te polazak u 22:20 iz Črnomerca kroz Poljanicu za G. Bistru.

Komentar je napisao/napisala Dražen Borovec, Datum April 5, 2011 Vrijeme 8:48

 1 
stranica 1 isključeno 1 ( 2 komentara )
©2006 MosCom

Ne možete unijeti komentar prije nego se prijavite na stranicu.

Portal Bistra on-line pokrenut je 15.1. 2005. godine. Posljednja verzija 22.6 od 29.6.2011. godine.
Copyright © by OPĆINA BISTRA. Sva prava pridržana.
Webmaster ANIMAMEDIA d.o.o.